Home

Nieuws 334 x bekeken

Ciolos wil meer transparantie op voedselmarkt

Brussel – Een betere transparantie van de voedselvoorraden en het stimuleren van lokale voedselproductie. Dat zijn de belangrijkste punten om de problematiek rondom voedselzekerheid aan de pakken. Dat zeggen Eurocommissaris Dacian Ciolos (landbouw) en Jean Marc Bournigal, directeur Generaal van het Franse ministerie van landbouw.

Ze deden hun uitspraken tijdens een internationale conferentie over voedselzekerheid in Brussel.

”We moeten meer transparantie en betrouwbaarheid van de voorraadgegevens en de beschikbare gegevens ook beter gebruiken”, vindt Bournigal. Hij pleit voor een internationaal informatiesysteem, zoals dat ook voor olievoorraden in gebruik is.

Ciolos gaf aan dat Europa hier het goede voorbeeld in wil geven, maar dat hij verwacht dat andere landen ook betere voorraadinformatie zullen verschaffen. De betere informatievoorziening moet leiden tot minder speculatie. Speculatie komt volgens de commissaris de voedselzekerheid en de prijsvorming voor agrarische producten niet ten goede.

De Eurocommissaris wil de termijnmarkten wel behouden, omdat dit ook voor boeren voordelen kan bieden. ”Het moet daarnaast ook interessant zijn om te investeren in de landbouw”, vindt Ciolos.

Naast een beter inzicht in voorraden pleit Ciolos voor ondersteuning van lokale voedselproductie in ontwikkelingslanden. ”Het gaat om stimulans via kennis en het leveren van bijvoorbeeld meststoffen en zaaizaden, zodat de landbouwproductie zichzelf kan ontwikkelen in deze regio’s.” Versterking van de internationale handel moet de voedselzekerheid ook bevorderen, om hiermee de internationale mogelijkheden van voedselproductie optimaal te benutten.

Ciolos zegt hoge verwachtingen te hebben van het overleg van de G20 over voedselzekerheid, dat volgende maand in Parijs wordt gehouden.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.