Home

Nieuws

Ciolos uit scherpe kritiek op genetische modificatie

Doetinchem – Eurocommissaris Dacian Ciolos (landbouw) is geen voorstander van de toepassing van transgene gewassen.

Volgens de Roemeen zijn GMO’s van inferieure kwaliteit, hebben een negatief effect op de biodiversiteit en leiden tot een minder gevarieerd voedingspatroon.

De landbouw in de Europese Unie moet zich daarom concentreren op de vervaardiging van hoogwaardige producten. Consumenten zouden die mening delen. Ciolos deed deze uitspraken in een interview met de Roemeense krant Adevarul. Het standpunt van de landbouwcommissaris is opvallend aangezien zijn collega van milieu John Dalli, die dit onderwerp in portefeuille heeft, zich juist voorstander heeft getoond van een soepeler beleid.

Brussel is al jaren hopeloos verdeeld over deze kwestie. Momenteel ligt er een voorstel van de Commissie dat lidstaten de mogelijkheid biedt zelf een besluit te nemen over het toestaan van de teelt van GMO’s indien deze onschadelijk voor gezondheid en milieu zijn gebleken. Nederland is daar voorstander van, maar landen als Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië zijn kritisch. In juni stemt het Europees Parlement over dit plan.

Ciolos benadrukt in het interview dat hij transgene gewassen niet wil verbieden. Wel biedt gangbare productie volgens hem meer voordelen voor boeren en consumenten. Europa moet daarom zorgen voor strikte regels om de vermenging van traditionele en transgene producten te voorkomen, zegt hij.

Of registreer je om te kunnen reageren.