Home

Nieuws 279 x bekeken

Ceja: landbouw is pas duurzaam als er boeren blijven

Boedapest - Een duurzame veehouderij in Europa vraagt om jonge ondernemers die ook in de toekomst actief willen blijven in deze sector.

Daarom is het van belang dat jonge agrariërs worden gestimuleerd bij hun ambitie om een bedrijf te runnen. Dat zegt voorzitter Joris Baecke van de Europese jonge boerenorganisatie Ceja tijdens de informele landbouwraad in Hongarije. Op de landbouwraad wordt vooral gesproken over de rol van het Europese landbouwbeleid voor een duurzame veehouderij in Europa.

“In alle sectoren hebben jonge agrariërs dezelfde uitdaging: met een laag rendement op de grote investeringen moeten de ondernemers concurreren op een vrije wereldmarkt”, zegt Baecke. Hij ziet het nieuwe Europese landbouwbeleid als een belangrijke mogelijkheid om de jonge boeren te ondersteunen.

Ceja pleit voor een extra steun voor jonge ondernemers via de eerste pijler (directe betaling) van het GLB, om hiermee de vergrijzing in de landbouw tegen te gaan. De komende tien jaar zullen naar verwachting 4,5 miljoen Europese boeren hun bedrijf beëindigen vanwege hun leeftijd. Slechts 6 procent van de Europese boeren is onder de 35 jaar.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.