Home

Nieuws 294 x bekeken 2 reacties

CDA: alle beheerplannen herzien

Den Haag – De beheerplannen van alle Natura 2000-gebieden moeten kritisch tegen het licht worden gehouden en zonodig aangepast. Dat vindt Tweede Kamerlid Ger Koopmans (CDA).

Woensdagavond debatteerde de Kamer met staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) over het Europese natuurnetwerk Natura 2000. Het CDA en ook andere fracties vermoeden dat Nederland de Brusselse regels strenger toepast dan strikt noodzakelijk. Zo zouden in sommige gebieden maatregelen worden genomen die niet nodig zijn voor verbetering van de habitat of de instandhouding van soorten.

”Er wordt voor tientallen miljoenen euro’s aan investering bedacht die helemaal niet nodig zijn”, stelt Koopmans. ”Veel beheerplannen moeten daarom opnieuw worden gemaakt zodat nationale koppen, die er zeker zijn, kunnen worden verwijderd.” Volgens de CDA’er levert dat geen problemen op met de Europese Commissie.

Linkse fracties zijn daar niet zo zeker van. Zij wijzen erop dat het niet voldoen aan de Europese natuurregels boetes kan opleveren tot 300.000 euro per dag. Bezuinigen op natuur kan daardoor wel eens een heel dure hobby worden, hield Stientje van Veldhoven (D66) Koopmans en Bleker voor. SP’er Van Gerven: ”Hoe dit recept de patiënt beter zal maken, is mij een raadsel. In een extreem geval kan het nog nuttig zijn een been te amputeren, maar dit lijkt toch meer op euthanasie.”

Koopmans wil Bleker middels een motie dwingen zijn verzoek uit te voeren. Omdat ook VVD, PVV en SGP zeer kritisch zijn op Natura 2000 is deze allerminst kansloos. De staatssecretaris zelf vindt een snelle scan van de plannen wel voldoende.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Een boete van 300.000 euro per dag. Heeft hier het C.D.A. ook mee in gestemd in het Europese parlement. Als je de Oostervaardeplassen tot natuur mag rekenenen. met al het vee,
    wat niet tuis hoort in de hollandse natuur. De na-gebouwde vossen holen. Het onnatuurlijke beheer. Mag je de boeren weilanden en bouwlanden zeker ook mee rekenen als natuur.
    Zo voldoen we al meer dan genoeg aan natura 2000.

  • no-profile-image

    Wat een wanbeleid weer. En niemand verantwoordelijk zeker?

Of registreer je om te kunnen reageren.