Home

Nieuws 421 x bekeken

CDA Amsterdam: wij zijn tegen de bio-industrie

Amsterdam – De Amsterdamse afdeling van het CDA heeft zich uitgesproken tegen de bio-industrie.

Woensdagavond stemden de christendemocraten tijdens een debat over onverdoofd ritueel slachten voor een motie van Groenlinks en Partij voor de Dieren met die strekking.

De partijen stellen dat de bio-industrie ’zeer veel dierenleed met zich meebrengt en niet meer van deze tijd is’. Ook drie van de vijftien fractieleden van de PvdA steunden deze motie, die overigens werd verworpen. De opstelling van het CDA is opmerkelijk, aangezien de partij zich doorgaans opstelt als hoeder van het agrarisch belang.

Volgens een woordvoerder moet er niet te veel belang worden gehecht aan de motie. ”De discussie ging over ritueel slachten”, zegt hij. ”Wij werden uitgedaagd ons tegen excessen te keren en dat hebben wij op deze manier gedaan. In de motie staat ook niet gedefinieerd wat bio-industrie precies is. Eigenlijk was het een losse flodder.”

Volgens CDA-Kamerlid Ger Koopmans is het geen nieuws dat politici in grote steden weinig kennis van en affiniteit met landbouw hebben. ”Ik zal Lex van Drooge (fractievoorzitter van CDA-Amsterdam, red.) eens uitnodigen om in een stal te komen kijken. Dieren daar hebben het daar vaak beter dan mensen in de grachtengordel.”

Een ander opmerkelijke uitkomst van het debat is dat de PvdA zich niet principieel tegen onverdoofd ritueel slachten heeft gekeerd. De socialisten in de gemeenteraad hebben, mede ingegeven door een kritische achterban, grote moeite met het feit dat hun fractie in de Tweede Kamer het wetsvoorstel van de Partij voor de Dieren voor een verbod steunt. Toch stemden zij niet voor een CDA-motie, die het plan verwerpt. Daarmee behaalde ook deze geen meerderheid.

Of registreer je om te kunnen reageren.