Home

Nieuws 197 x bekeken

Britten woedend over rigide regels elektronische I&R schapen

Londen – Britse boerenorganisaties zijn woedend dat de Europese Commissie geen enkele ruimte laat voor (technische) fouten bij de elektronische identificatie en registratie van schapen.

’’Dit harde standpunt van de Commissie is volstrekt onbegrijpelijk. Schapenhouders kunnen nu buiten hun schuld enorme kortingen op hun toeslagrechten krijgen”, vreest Alistair Mackintosh, voorzitter van de sectie veeteelt binnen de National Farmers Union.

De Britten, die de grootste schaapskudde in Europa hebben, pleiten al tijden voor soepelheid rond de regels voor elektronische I&R omdat die in de praktijk niet altijd uitvoerbaar blijken. Zo missen scanners regelmatig één of meer schapen die bij een veemarkt worden binnengebracht.

’’Vanaf het begin hebben wij gesteld dat je deze regeling niet 100 procent van de tijd 100 procent accuraat kunt uitvoeren”, aldus de NFU. De bond en de National Sheep Association dachten goed te zitten bij de Commissie, nadat Commissaris Dalli met een delegatie hoge ambtenaren de praktische situatie in de Britse schapenhandel persoonlijk had bekeken.

De Britse boeren hadden het plattelandsministerie Defra al aan hun kant gekregen. Dat diende in Brussel een voorstel in om de regels te versoepelen. Opzet was een inspectiesysteem dat rekening hield met de praktische mogelijkheden en onmogelijkheden en waarin geregeld was dat boeren aan de regels voor de toeslagrechten konden blijven voldoen.

Maar de Europese Commissie heeft dat in een eerste reactie van de hand gewezen. Mackintosh: ’’Dit is volkomen onbegrijpelijk. Zonder een aanvaardbaar foutenniveau bij het aflezen, kunnen boeren boetes krijgen voor onjuiste resultaten waar ze niets aan kunnen doen. Bovendien zullen ze nu toch in peperdure apparatuur moeten investeren.”

Of registreer je om te kunnen reageren.