Home

Nieuws 264 x bekeken

Brede weersverzekering loopt nog niet storm

Doetinchem – De brede weersverzekering loopt nog niet storm.

Dat blijkt uit informatie van verzekeraars. Het ziet er naar uit dat het subsidiebudget van 10,6 miljoen euro niet volledig benut zal worden.

”We merken dat er wel meer belangstelling is dan vorig jaar. Dat komt mede door de huidige droge weersomstandigheden en de zorgen over zware regenval later in het teeltseizoen”, zegt Jan Scheuder van Vereinigte Hagel. ”De belangstelling had best groter gemogen.” Schreuder ervaart dat de ondernemers die vorig jaar een verzekering hebben afgesloten dit jaar opnieuw verzekeren en dat daar nieuwe verzekerden bij komen.

Agriver ervaart dat de belangstelling voor de brede weersverzekering dit jaar serieuzer is dan vorig jaar. ”Vorig jaar was het nieuw, en werden heel veel offertes aangevraagd waar vervolgens weinig mee werd gedaan. We merken dat de belangstelling dit jaar serieuzer is”, aldus een woordvoerder van Agriver. Hij kan nog niet zeggen of er dit jaar meer verzekeringen worden afgesloten dan vorig jaar.

De verzekeraar kreeg deze dagen meerdere schademeldingen van vorstschade in aardappelen uit het noordoosten van het land. De brede weersverzekering vergoedt deze schade echter nog niet, omdat de dekking van de vorstverzekering op 15 mei in gaat. Dit geldt ook bij polissen van UWV en Vereinigte hagel. Schade aan droogte is wel gedekt, maar de schadedrempel is op dit moment nog niet bereikt.

Het ministerie van landbouw subsidieert de brede weersverzekering. Boeren die van deze subsidie, tot 60 procent van de verzekeringspremie, gebruik willen maken, moeten dit uiterlijke 15 mei aangeven bij hun gecombineerde opgave. De Onderlinge Weerschade Verzekering (OWV) was niet bereikbaar voor commentaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.