Home

Nieuws 312 x bekeken

Brazilië wil beweeglijkheid uit markt bio-ethanol halen

Brasilia - Brazilië, de tweede grootste producent van biobrandstoffen ter wereld, wil de beweeglijkheid uit de bio-ethanolmarkt halen.

President Dilma Rousseff heeft ministers gevraagd hiertoe binnen twee weken beleid te ontwerpen. De stap volgt op een plotseling tekort aan bio-ethanol vorige maand die leidde tot grootschalige import van Amerikaanse brandstof.

Het tekort leidde tot een plotselinge en dramatische prijsstijging. Braziliaanse bedrijven als Petrobras vingen dat op door een grote kwantiteit bio-ethanol uit de VS te importeren. Normaliter is juist Braziliaanse bio-ethanol, vervaardigt uit suiker, competitiever dan de Amerikaanse, gemaakt uit mais, maar laatstgenoemde wordt zwaar gesubsidieerd.

Brazilië geldt als de grootste consument van bio-ethanol. Het land produceert ook bijna een derde van alle bio-ethanol wereldwijd. In 2010 importeerde Brazilië al 70 miljoen liter bio-ethanol uit de VS, tegen slechts 1 miljoen liter in 2009. Er was een tekort aan suiker voor de bio-ethanol. Veel suiker ging naar de voedingsmiddelenindustrie.

De regering overweegt nu of de markt voor bio-ethanol als "strategisch" kan worden aangemerkt. Dat zou betekenen dat de overheid directer in de markt kan ingrijpen. Mogelijk wordt de markt dan gecontroleerd door de bestaande waakhondorganisatie voor aardolie. De regering is volgens persbureau Reuters ook bezig een "kredietlijn" op te zetten voor boeren en ethanolproducenten.
De hoge prijzen voor bio-ethanol drijven de inflatie van Brazilië op. De inflatie staat reeds op een hoog percentage van 6,3 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.