Home

Nieuws

Brazilië wil aandacht voor actief wisselkoersbeleid

Brasilia – Brazilië vraagt binnen de wereldhandelsorganisatie WTO aandacht voor de gevolgen van wisselkoersbeleid.

De stap wordt gezien als een subtiele sneer van Brazilië richting zowel de VS als China. De Braziliaanse agribusiness leidt sterk onder de bijzonder lage waarde van de Chinese renminbi en Amerikaanse dollar.

De Braziliaanse export is sinds de financiële crisis afgenomen. Brazilië voert met name agrarische producten, olie en mineralen uit. De reais heeft sinds eind 2008 50 procent aan waarde gewonnen ten opzichte van de dollar. Dat maakt Braziliaanse producten dus duur voor Amerikaanse afnemers.

Brazilië vraagt nu voor een werkgroep die twee jaar lang onderzoekt wat de gevolgen zijn van wisselkoersbeleid op handelsbalansen. Daarbij geeft Brazilië aan geen onderhandelingen te zoeken, maar louter nieuwe wetenschappelijke inzichten. De Brazilianen suggereren dat de veranderde wisselkoersen het wereldhandelsoverleg compliceren omdat handelsverhoudingen te zeer schommelen.

De VS beschuldigen China al langer van het bewust laag houden van de waarde van de renminbi. Brazilië beschuldigt de VS er op zijn beurt van met ”excessief los monetair beleid” (vooral te lage rentes) de waarde van de dollar zo te manipuleren dat de VS een gezondere handelsbalans krijgt. De VS importeren normaal veel meer dan ze exporteren.

Of registreer je om te kunnen reageren.