Home

Nieuws 179 x bekeken

Brand Moerdijk

Rotterdam - De brandweer en andere hulpdiensten in de regio Rotterdam-Rijnmond hadden grote moeite de gevaren van de grote brand bij het bedrijf Chemie-Pack in Moerdijk voor het eigen gebied in te schatten. Dit kwam mede doordat het in de eerste uren van de brand ernstig schortte aan de informatievoorziening vanuit Moerdijk.

Die conclusie valt te lezen in een rapport van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, dat in het bezit is van de NOS.

Bij de brand waren drie veiligheidsregio’s betrokken: Midden- en West-Brabant, waar Moerdijk onder valt, Zuid-Holland-Zuid en Rotterdam-Rijnmond. De Rotterdamse hulpdiensten hadden aanvankelijk nauwelijks een idee wat zich precies op de plek des onheils voltrok. ,,Daarnaast was de operationele communicatie niet of nauwelijks aanwezig tussen de drie betrokken regio’s’’. De regionale autoriteiten in Brabant waren lange tijd onbereikbaar.

Door het gebrek aan informatie was het voor de veiligheidsautoriteiten in Rotterdam-Rijnmond, die in eerste instantie door Twitter en de media waren gealarmeerd, vrijwel onmogelijk om ,,in scenario’s te denken’’. De rapporteurs stellen verder vast dat het lastig was om duidelijk te krijgen welke gevaarlijke stoffen mogelijk vrijkwamen bij de brand.

Naar de brand bij Chemie-Pack en de bestrijding ervan lopen nog verscheidene onderzoeken, waaronder die door de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

Of registreer je om te kunnen reageren.