Home

Nieuws 235 x bekeken

Bollenteelt vreest minder geld van handel

Hillegom – De bloembollenteelt vreest minder financiële inbreng van de bollenhandel bij gezamenlijke projecten, nu de handel heeft besloten om zelf heffingen te innen.

Dat blijkt uit de reactie van Sjaak Langeslag, voorzitter van de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB), op het niet verlengen van de heffingsverordening van het Productschap Tuinbouw (PT) voor de bloembollenhandel. ”Aan handelszijde wordt verwacht dat de opbrengst aan heffingen bij privaatrechtelijk innen fors minder wordt”, zegt hij namens de brancheorganisatie. ”Dat heeft gevolgen voor gezamenlijke projecten die we via het PT uitvoeren, bijvoorbeeld op het gebied van promotie. Ik houd er rekening mee dat de bijdrage van de handel minder kan worden. Het was plezierig geweest als die dingen al helder waren.”

Langeslag heeft nog veel vragen. ”Kun je privaatrechtelijke geldstromen koppelen aan publieke? Mag dat wettelijk gezien? Waar wil de handel het geld uit heffingen aan besteden? We beraden ons op de betekenis van deze beslissing.”

De bestaande samenwerking tussen Anthos en de KAVB hoeft volgens Langeslag niet te veranderen. ”Alleen de financiering van bepaalde zaken komt in een ander licht te staan. Dit heeft consequenties, maar ik kan nu niet overzien welke. Dat moeten we nader bekijken.”

Intussen schakelen telers over naar een areaalheffing. Dit vermindert de administratieve last fors voor zowel ondernemer als PT. De heffing kent een algemeen deel (160 euro per hectare) en een gewasspecifiek bedrag (60 euro voor tulp). Hierdoor kunnen activiteiten meer gewasgericht worden gestuurd. De areaalheffing over oogstjaar 2011 wordt in voorjaar 2012 in rekening gebracht.

Of registreer je om te kunnen reageren.