Home

Nieuws

Boerengeld mogelijk verloren bij teloorgang beleggingsfonds

Zwolle – Een verzekeringsdochter van LTO Noord heeft in de periode van 2004 tot en met 2006 tegen betaling het vakantiepark Hof van Saksen aangeprezen als ‘interessante beleggingsmogelijkheid’. Dat zegt een woordvoerder van de belangenbehartiger. De organisatie claimt nog steeds niet te hebben bemiddeld.

Het beleggingsfonds is opgezet door Phanos en bracht 51 miljoen euro bijeen, waarvan nog maar 8 miljoen over zou zijn. Boeren vormen met enkele honderden een belangrijke groep onder de 1.500 beleggers. Het park leidt al jaren verlies en dreigt volgens De Telegraaf de deuren te moeten sluiten. LTO Noord ziet dit als reële mogelijkheid.

WLTO Verzekeringen, één van de rechtsvoorgangers van LTO Noord Verzekeringen, stuurde brieven en mails aan agrariërs die geïnteresseerd zouden kunnen zijn in beleggen. Bij de brief is een prospectus en folder bijgestuurd. In het ledenblad zijn advertenties geplaatst en ook brieven bijgevoegd.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) onderzocht of WLTO Verzekeringen überhaupt de vergunningen had om beleggingsproducten te vermarkten. Volgens LTO Noord besloot de Rechtbank in Rotterdam uiteindelijk dat WLTO Verzekeringen niet bemiddelde en met de activiteiten door kon gaan.

LTO Noord stelt ook dat het fonds het in de prospectus beloofde rendement van 8 procent tussen 2004 en de herfst van 2010 ook waarmaakte. De organisatie stelt dat Phanos de risico’s bij het investeren in het product Hof van Saksen conform de wetgeving in kaart heeft gebracht. Particuliere beleggers zijn zelf verantwoordelijk voor het besluit te investeren in de Hof van Saksen.

Phanos zelf wil alleen kwijt dat het schulden herstructureert.

Of registreer je om te kunnen reageren.