Home

Nieuws 1 reactie

Boerenclubs en NGO’s pleiten voor meer marktregulering

Brussel – Strikte marktmaatregelen voor agrarische markten moeten zorgen voor stabiele boereninkomens en consumentenprijzen.

Dat zeggen zo’n driehonderd Europese organisaties aangesloten bij het zogeheten FoodSovCap-netwerk.

Tijdens een conferentie in Brussel vandaag spraken zij uit dat voedsel moet worden beschouwd als een recht in plaats van handelswaar. Het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB), zoals verwoord in de voorlopige voorstellen van Eurocommissaris Dacian Ciolos, is daar volgens de organisaties mee in strijd.

Zij vinden dat marktmaatregelen zoals het aanleggen en inzetten van buffervoorraden en productiequota noodzakelijk zijn om prijsvolatiliteit te beperken en zodoende kleine en middelgrote landbouwbedrijven in stand te houden. Directe betalingen aan boeren kunnen dan worden teruggeschroefd. Het totale GLB-budget kan daarmee omlaag.

”Het Europese systeem moet gericht zijn op de productie van en toegang tot voedsel”, zegt Alexandra Strickner van het netwerk. ”Maar in plaats daarvan is het voorstel van Ciolos gericht op de concurrentiepositie, op export.” Volgens de Nederlandse wetenschapper Niek Koning (WUR), eveneens spreker op de conferentie, gaat de Europese Commissie met de huidige hervorming verder op de ingeslagen weg in plaats van het systeem te verbeteren.

Bij FoodSovCap zijn met name sociale en groene NGO’s aangesloten, maar ook boerenorganisaties. Namens Nederland nemen onder meer melkveehoudersvakbond NVM en Afrika Europa Netwerk deel.

Eén reactie

 • no-profile-image

  hebben die mensen een zonnesteek opgelopen ofzo
  een geleide landbouwmarkt was te duur voor de consument,
  de markt moest zijn werk doen vonden allerlei papagaaien
  nu hebben we 1 seizoen, u leest het goed, 1 seizoen dat sommige telers wat overhouden na 50 jaar sabbelen en nu zou het voedsel te duur worden, of de fluctuaties zijn te groot en dat is vervelend.
  nou ik ben teler en ik geniet van die fluctuaties, maak er gebruik van en wil niet anders
  laat al die hypocrite watjes hun eigen boontjes doppen en zich vooral niet met onze markt bemoeien
  de markt doet zijn werk en zo hoort het

Of registreer je om te kunnen reageren.