Home

Nieuws 315 x bekeken

Boeren mogelijk ruim 26 miljoen kwijt door belegging via WLTO Verzekeringen

Zwolle – Circa achthonderd boeren hebben in totaal ruim 26 miljoen euro in beleggingsfonds Arko gestoken.

Arko stak bijna al het geld in het Hof van Saksen, een bijna failliet recreatiepark. WLTO Verzekeringen kreeg voor het ’onder de aandacht brengen van de beleggingsmogelijkheid’ onder boeren mogelijk 1,3 miljoen euro van fondseigenaar Phanos.

Volgens voorzitter van de stichting van gedupeerde obligatiehouders, Jan Holsboer, dreigt het volledige bedrag dat boeren inlegden verloren te gaan. Voor de bouw van 202 als Saksische boerderij vormgegeven recreatiewoningen is een hypotheek verstrekt door ABN Amro en Rabobank. Bij een faillissement van Hof van Saksen zitten de banken ”in de eerste koets”.

Volgens een woordvoerder van Roompot Vakantieparken willen de banken vooralsnog geen fiat geven door het overnemen van het Hof van Saksen. Holsboer bevestigt dat de banken ”vooralsnog niet bewegen.” Mogelijk zien ze geen heil in een doorstart, waarbij ze mogelijk meer moeten afschrijven dan ze kunnen verdienen aan de executieverkoop van de panden van het vakantiepark in het Drentse Nooitgedacht.

Voor veel boeren betrof het een investering in een pensioen. Per boer is 10.000 euro ingelegd. De meeste boeren kwamen in contact met Phanos na mailings en brieven die WLTO Verzekeringen verspreidde. WLTO Verzekeringen is rechtsvoorganger van LTO Noord Verzekeringen.

Onderzoeksbureau Deminor onderzoekt in opdracht van de gedupeerdenstichting Hypo Notes A,B & C of LTO Noord rechtmatig heeft gehandeld. Een aanklacht tegen de belangenorganisatie wordt niet uitgesloten. Belangenorganisatie LTO Noord wil pas morgenochtend meer kwijt over de affaire.

De organisatie stelde eerder dat boeren in alle communicatie conform de regels zijn geïnformeerd over het risico van het beleggen in het fonds. De beleggers, in totaal 1.500, was in 2004 8 procent rendement per jaar, verdeeld over vier kwartalen, in het vooruit gesteld. De laatste twee kwartalen kregen ze echter geen euro.

Of registreer je om te kunnen reageren.