Home

Nieuws 264 x bekeken 2 reacties

Bloomberg: speculanten hebben vertrouwen in agrarische grondstoffen

Washington - Speculanten hebben vertrouwen in agrarische grondstoffen. Het Amerikaanse persbureau Bloomberg heeft berekend dat speculanten in de week die eindigt op 24 mei op de Amerikaanse termijnmarkten hun netto-long posities in elf agrarische grondstoffen met 8,9 procent hebben uitgebreid.

Een speculant neemt zo’n positie in op de termijnmarkt als hij verwacht dat de prijzen gaan stijgen. “Het was de eerste stijging van de netto-long posities sinds 26 april”, meldt Bloomberg.
Ook de Agricultural Index van de Amerikaanse kredietbeoordelaar Standard & Poors stijgt. Bloomberg schrijft dat toe aan aanhoudende droogte in China en Europa. Bovendien vertraagt regen in Canada en de VS de inzaai van zomergewassen, waardoor het groeiseizoen voor een deel van de gewassen erg kort wordt. Daardoor kan het aanbod van agrarische grondstoffen krap worden.

Bovendien verwacht Bloomberg dat de vraag naar agrarische grondstoffen blijft groeien. “China is de grootste verbruiker ter wereld van grondstoffen. Dit kwartaal groeit de Chinese economie 9,9 procent. Dat is meer dan in het vorige kwartaal.”

Bloomberg kwam met deze berekening vóór Rusland zaterdag bekend maakte het exportverbod op graan op 1 juli op te heffen. Daardoor daalden de tarweprijzen op de termijnmarkt in Parijs met ruim 12 euro. Chicago was maandag dicht vanwege een feestdag.

Foto

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Speculatie met voeding moet verboden worden. Speculatie zorgt voor meer honger in de wereld.

  • no-profile-image

    Zonder speculatie houd de landbouw armoede,als er weer wat verdient word geeft dat een prikkel tot hogere opbrengsten,wat tot gevolg heeft dat de prijzen dalen en de speculanten zich trugtrekken.
    We doen dit zelf ook hetzij op kleine schaal,anders zou iedereen na de oogst zijn produkt direkt te koop aanbieden.
    Het is gewoon een golfbeweging en daar is nits mis mee

Of registreer je om te kunnen reageren.