Home

Nieuws 170 x bekeken

Bleker schuift aan bij overleg Ehec-bacterie

Zoetermeer - Staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) laat zich maandagavond bijpraten over de situatie rond Ehec-bacterie.

Dat maakte het Productschap Tuinbouw bekend. Eerder liet het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL) weten dat er maandag crisisberaad is tussen de sector, de overheid en de supermarkten. Aansluitend zou een persconferentie gehouden worden. Die is nu van de baan. Nadat Bleker is bijgepraat, komt er een verklaring, aldus het Productschap.

Henk Bleker noemt de uitbraak van de Ehec-bacterie "een moeilijk probleem, ook voor de Duitse overheid''. Bleker gaf dat maandag aan in de marge van de informele landbouwraad in Hongarije waar wordt gesproken over duurzame veehouderij en veranderingen in het Europees landbouwbeleid.

Hij besprak de problemen rond Ehec met zijn Duitse collega Ilse Aigner die in haar land inmiddels de oproep heeft gedaan voorlopig geen rauwkost meer te eten tot er meer duidelijkheid is. De bacterie heeft in Duitsland inmiddels aan elf mensen het leven gekost. "Ik hoop dat ze snel de oorzaak vinden zodat er ook gericht maatregelen kunnen worden genomen'', aldus Bleker.

Hij benadrukt dat de Duitse autoriteiten op dit moment nog geen aanwijzingen hebben waar de besmetting vandaan komt. "Het kan bij het telen zijn gebeurd, maar het kan ook later in het proces zijn gebeurd bij bijvoorbeeld het schoonmaken of vervoeren van de producten. Het is razend ingewikkeld, maar er wordt nu alle prioriteit aan gegeven om te traceren hoe producten besmet zijn geraakt.''

Bleker heeft begrip voor de oproep van Aigner om voorlopig bepaalde groente niet te eten. "Elf doden, 400 mensen op de intensive care en meer dan duizend mensen ziek en dan niet weten hoe het komt. De situatie is erg.''

Of registreer je om te kunnen reageren.