Home

Nieuws 185 x bekeken

Bleker mag getroffen komkommertelers steunen

Den Haag - Staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) mag 10 miljoen euro beschikbaar stellen om de hoogste financiële nood te verlichten bij telers die hun producten door de uitbraak van de Ehec niet meer aan de man kunnen brengen in Duitsland. Bleker heeft daar dinsdag groen licht voor gekregen en gaat nu de nadere voorwaarden voor de regeling uitwerken.

Het geld is afkomstig uit het budget voor het gemeenschappelijk landbouwbeleid. Voorwaarde is wel dat de sector zelf ook 10 miljoen op tafel legt. Bleker rekent erop dat dat snel gebeurt en hij is blij dat de Europese Commissie erkent dat er extra maatregelen nodig zijn: ,,Wat we nu kunnen doen, dat doen we''.

Het Productschap Tuinbouw is daar blij mee. ,,Het is een begin en de sector bekijkt momenteel hoe hij zijn eigen bijdrage kan leveren'', zei een woordvoerder. Nederlandse tuinders lijden ongeveer 30 miljoen euro schade per week als gevolg van de uitbraak van de Ehec-bacterie, zo schatte het Productschap Tuinbouw dinsdag. Het gaat om kwekers van komkommers, tomaten, sla en paprika's. ,,Daarom hopen wij dat de staatssecretaris steun kan vinden voor een Europees noodfonds voor tuinders, want dat is keihard nodig.''

Blekers verzoek voor zo'n noodfonds is dinsdag afgewezen. Zelf had de staatssecretaris ook al voorzien dat dat heel moeilijk zou worden. ,,Eurocommissaris Dacian Ciolos is terughoudend en ziet er nu geen basis voor'', aldus Bleker vanuit Hongarije bij de informele Landbouwraad. Hij legt zich niet neer bij dit nee en wil met vijf andere landen dat er extra steun komt voor de tuinders die nu producten moeten doordraaien omdat er in Duitsland geen vraag meer naar is. Blekers collega Ilse Aigner heeft de Duitsers ontraden om rauwkost te eten zolang niet bekend is waardoor mensen ziek worden. Ook Bleker wil liefst zo snel mogelijk weten wat daar aan de hand is. Hij noemde het een dubbeldrama dat nu in Duitsland mensen overlijden en ernstig ziek zijn terwijl de oorzaak nog steeds onduidelijk is.

,,Het is heel erg moeilijk. Ik begrijp dat het met de beperkte informatie die nu voorhanden is moeilijk is om de stap naar een noodfonds te zetten. Het ligt juridisch ook erg lastig, omdat een noodfonds alleen mag bij een extreme verstoring van de markt. We blijven de situatie de komende dagen op de voet volgen. En we zullen de Europese Commissie scherp blijven houden.''

Of registreer je om te kunnen reageren.