Home

Nieuws

Biologica: beperk toekenning octrooi op planten

Den Haag – De toekenning van octrooien op planten moet beperkt worden tot (bio)technologische uitvindingen, vindt de organisatie voor biologische land- en tuinbouw Biologica.

De organisatie vindt dat de reikwijdte van octrooien zich niet mag uitstrekken tot eigenschappen van planten of tot rassen die met behulp van gepatenteerde technieken ontwikkeld zijn. ”Het opnemen van een volledige kwekersvrijstelling in het Europese octrooirecht zien wij als een eerste belangrijke en noodzakelijke stap in de goede richting”’ zegt Biologica in een oproep aan de leden van de Tweede Kamer.

Het parlement praat deze week over biotechnologie. Octrooirecht hoort volgens Biologica niet thuis in de plantenveredeling. ”Het geeft bedrijven exclusieve rechten op genetisch materiaal dat onderdeel is van ons culturele erfgoed. Dat is niet alleen onethisch, het werkt monopolievorming in de hand en vormt een bedreiging voor de voedselzekerheid.”

Of registreer je om te kunnen reageren.