Home

Nieuws 202 x bekeken

Binnenlandse consumptie weinig geraakt door Ehec

Zoetermeer – De Nederlandse consumptie van groenten ondervindt geen grote effecten van de Ehec-uitbraak.

Het Productschap Tuinbouw zegt dat op basis van geluiden van handelsbedrijven in Nederland. Het PT is het secretariaat van het crisisteam van Nederlandse tuinbouworganisaties en doet de woordvoering. ”De consumptie van komkommers is wel verlaagd, maar bij overige producten wordt niet veel gemerkt”, zegt een woordvoerder.

Bij trostomaten, losse tomaten en paprika zijn prijsdalingen zichtbaar door vraaguitval uit Duitsland maar ook andere markten. Vandaag zakten trostomatenprijzen verder weg van 35 cent naar 25 cent per kilo. Voor los wordt 15 cent betaald. Het effect van de vraaguitval uit Duitsland is voor tomaten niet zo groot als bij komkommers, waarvoor geen prijsnotering bestaat, vanwege de grote partijen doordraai.

Bij paprika is de terugval in vraag niet zo groot, meldt het PT. De zuidelijke en Oost-Europese landen vragen extra product nu prijzen zo laag zijn. Ook is dit product niet door Duitse overheden genoemd als verdacht product. Toch zakten daar vandaag ook prijzen. Voor rood werd 70 cent per kilo betaald, gele paprika bracht 50 cent per kilo op. Voor groen wordt nog 90 cent betaald. ”Daar heeft de prijsvorming vandaag ook een knal gekregen”, zegt een handelaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.