Home

Nieuws 192 x bekeken

Biggenexport 8,5 procent lager dan vorig jaar

Zoetermeer – De export van biggen over de eerste drie maanden van dit jaar pakt 8,5 procent lager uit dan over dezelfde periode vorig jaar.

Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het Productschap Vee en Vlees (PVV).

De export naar Duitsland, de belangrijkste exportmarkt, is gegroeid met 17,9 procent. Er is veel werk gemaakt van de Duitse markt door de handel. Tot nu toe lijkt dat redelijk succesvol. Nederland bokst in Duitsland op tegen de Denen.

De laatste jaren waren de Oost-Europese landen ook een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse exporteurs. De export naar die landen is echter dit voorjaar een stuk minder. Alleen de export naar Hongarije is iets in de plus. De oorzaak zit in de hoge graanprijzen. Veel Oost-Europese akkerbouwers hebben er dit seizoen voor gekozen om hun graan te verkopen, in plaats van het te gebruiken om varkens te mesten.

De tegenvallende biggenexport van dit voorjaar is goed terug te vinden in de biggenprijzen. De normale voorjaarspiek in de biggenprijs is dit voorjaar uitgebleven. De biggennoteringen staan al tien weken op hetzelfde niveau. Voor de vermeerderaars is dat gegeven een slechte zaak. De bedrijven hebben de voorjaarspiek in de prijzen hard nodig om weer wat reserves aan te kweken.

Volgens Cees Oostrom, sectorvoorzitter varkenshandel van de NBHV heeft de huidige situatie in de handel tot gevolg dat handelaren en afnemers steeds kritischer zijn op de kwaliteit van de biggen. Grote koppels zijn gewild.

Slechte biggen zijn niet af te zetten en gaan als speenbig naar de slacht.


Correctie (d.d. 11-05-2011)

Biggenexport slechts één procent lager

De biggenexport over het eerste kwartaal van dit jaar is ongeveer 1,2 procent lager dan vorig jaar. Vorige week meldde AGD dat de biggenexport 8 procent lager is. De cijfers over de laatste weken van het kwartaal waren echter nog niet volledig, waardoor de vergelijking met vorig jaar niet klopte.

Of registreer je om te kunnen reageren.