Home

Nieuws

Beursgang Glencore levert zeer snel 10 miljard dollar op

Baar – Investeerders staan in de rij om een aandeel Glencore te kopen. Al enkele uren nadat Glencore de uitgifte van aandelen open stelde is de beoogde 10 miljard dollar (6,8 miljard euro) bijeen gebracht.

Dat melden The Financial Times en persbureau Reuters op basis van bronnen dichtbij het proces. Glencore is één van de grootste handelsbedrijven in de agribusiness.

Hoewel al voldoende investeerders zijn gevonden, houdt de handelsonderneming vast aan het eerder gekozen tijdspad. Dat betekent dat Glencore nog twee weken inschrijvingen toestaat.

Glencore beoogde 10 miljard, met een optie tot uitbreiding tot 11 miljard dollar. De aandelen worden na deze twee weken vrij verhandelbaar op de beurzen van Londen en Hongkong.

Glencore kiest voor een beursgang op twee plaatsen omdat in Azië doorgaans beter wordt betaald voor aandelen in grondstoffenhandelshuizen dan in Europa. Glencore zelf heeft bekendgemaakt enkele grote institutionele beleggers te verwelkomen, waaronder Aabar, een investeringsfonds van de schatrijke golfstaat Abu Dhabi. De beursgang wordt de grootste in Londen ooit, en de derde grootste beursgang in Europa.

Glencore heeft een hoofdkantoor in het Zwitserse Baar. Het verhandelt onder meer aluminium, gas en olie. Maar de agrarische activiteiten worden grotendeels geleid vanuit Rotterdam. Vanwege de beursgang heeft het van oudsher geheimzinnige bedrijf een prospectus met 1600 pagina’s uitgebracht.

Daaruit blijkt dat Glencore’s agrarische divisie werkt met achtduizend mensen, en beschikt over een areaal van 270.000 hectare gewassen. Glencore stelt in de prospectus succesvol in de landbouw te zijn om met name één reden: ten eerste kiest het bedrijf zorgvuldig zijn veldslagen, zodat het in de helft van gevallen een tender geheel of gedeeltelijk wint.

Of registreer je om te kunnen reageren.