Home

Nieuws

België koploper in het inzamelen van verpakkingen middelen

Brussel – België is in Europa koploper in het verzamelen van lege verpakkingen gewasbeschermingsmiddelen bij professionele gebruikers, voornamelijk land- en tuinbouwers.

Dat zegt Phytofar-Recover, een non-profit organisatie opgericht door de gewasbeschermingsmiddelenindustrie. ”Via een netwerk van circa 200 ophaalpunten werd de voorbije jaren steevast meer dan 90 procent van de lege fytoverpakkingen uit de markt gehaald en verwerkt”, zegt voorzitter Jean-Marie Descamps.

Tijdens de najaarscampagne van Phytofar-Recover kan iedere professioneel in het bezit van een spuittoestel, de lege verpakkingen en ook de niet-bruikbare gewasbeschermingsmiddelen inleveren. In de even jaren worden alleen de lege verpakkingen ingezameld. ”De gewasbeschermingsindustrie maakt jaarlijks 900.000 euro (even jaren) tot 1,25 miljoen euro (oneven jaren) vrij voor de inzameling”, verklaart Jean-Marie Descamps.

Hij spreekt consequent van niet-bruikbare gewasbeschermingsmiddelen (afgekort als NBGM) en vermijdt de veel gebezigde term ’vervallen producten’. ”Dat zou tot verwarring leiden”, zegt Descamps, ”want een gewasbeschermingsmiddel vervalt niet, maar de erkenning en de gebruikstermijn van het product kunnen verstrijken.” Hij drukt de land- en tuinbouwers op het hart om absoluut te vermijden dat producten zonder erkenning blijven rondslingeren in het fytolokaal. ”Wie daarop betrapt wordt, riskeert een boete van het Voedselagentschap”, zegt Descamps, ”en wie niet-bruikbare gewasbeschermingsmiddelen ouder dan vijf jaar kwijt wil, moet zelf de kosten dragen.”

Verder wil hij vooral de aandacht vestigen op het nog beter spoelen van de verpakkingen en het correct sorteren van spoelbare en niet-spoelbare fracties. ”Verpakkingen van de tweede soort verwerken, kost immers zesmaal meer”, aldus Descamps. De gereinigde fractie vergroot gelukkig elk jaar, ook al zullen onder meer niet-spoelbare bussen en verzegelingen steeds voor een gevaarlijke fractie blijven zorgen. Ook de aparte inzameling van doppen geraakt ingeburgerd, al worden vier op tien doppen nog niet binnengebracht.

Om de gebruikers beter te informeren, wordt de website van Phytofar-Recover nog verder uitgebouwd. Omstreeks augustus kunnen de ophaalpunten geraadpleegd worden op de nieuwe website. Professionele gebruikers zullen er ook informatie vinden over niet-bruikbare gewasbeschermingsmiddelen, over de wijze van sorteren en nieuwtjes. Om het de landbouwers gemakkelijk te maken, zullen zij op de nieuwe website vooraf zelf hun uitnodiging, en na de collecte hun attest, kunnen afdrukken. In de communicatie van Phytofar-Recover zal ook meer aandacht uitgaan naar de groensector omdat de collecte van lege fytoverpakkingen bij groenvoorzieners en tuinaanleggers minder goed gekend is.

”Phytofar-Recover wil meewerken aan een duurzame landbouw”, zegt executive manager Peter De Wit. ”De gewasbeschermingsmiddelenindustrie en onze land- en tuinbouwers nemen vandaag hun verantwoordelijkheid op ten aanzien van het milieu. Vanuit Phytofar-Recover doen wij nu een warme oproep aan de producenten van zaaigoed en meststoffen om hetzelfde te doen en daarmee de beloftes uit 2007 concreet te maken”, aldus De Wit. ”De Europese wetgeving evolueert in de richting van een verplichte ophaling van verpakkingen van zaaigoed, meststoffen, desinfectanten, enzovoorts, zodat het imago van de sector niet gebaat is met nog langer talmen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.