Home

Nieuws

Belgen maken pleister tegen vogelgriep

Antwerpen – De universiteiten van Antwerpen en Gent gaan een vogelgriepvaccin testen dat bestaat uit een prik en een vaccinstimulerende pleister.

”De pleistermethode is een primeur”, zeggen de Belgische onderzoekers.

De pleister wordt op de plaats van de injectie geplaatst en bevat een hulpstof om de immuuncellen in de huid te activeren. ”Dat moet ervoor zorgen dat het antigen efficiënter en effectiever wordt opgenomen door het immuunsysteem, zodat een lagere dosis of maar één vaccinatie volstaat om beschermd te zijn”, zegt professor Pierre Van Damme van het Vaccin-en Infectieziekteninstituut van Universiteit Antwerpen.

Ruim honderd vrijwilligers zullen de komende weken een of meerdere doses van het vaccin tegen vogelgriep (H5N1) toegediend krijgen, al dan niet in combinatie met een vaccinpleister. Over drie à vier maanden verwachten de onderzoekers de eerste testresultaten.

Of registreer je om te kunnen reageren.