Home

Nieuws

"Belangrijke rol land- en tuinbouw in economisch herstel Nederland"

Den Haag – De land- en tuinbouw heeft een belangrijke rol gespeeld in het economisch herstel in 2010.

Dat zegt minister Jan Kees de Jager van financiën na de presentatie van het financieel jaarverslag van het Rijk over 2010. ”De land- en tuinbouw heeft een positief effect op de handelsbalans. Met de grote exportwaarde vormt de land- en tuinbouw een belangrijke motor voor het economisch herstel van Nederland”, zegt De Jager desgevraagd.

De economische groei bedroeg in 2010 1,8 procent, waarmee Nederland een voorzichtig economisch herstel boekt. De overheid had een tekort van 32 miljard euro. Dit is minder dan vooraf was verwacht, maar meer dan het Centraal Planbureau in maart had berekend. Toen kwam het tekort op 5,2 procent in plaats van het tekort van 5,4 procent dat daadwerkelijk is gerealiseerd.

De Jager is voorzichtig positief over de Nederlandse economie. ”Maar we voldoen nog steeds niet aan de EU-normen. Met een schuld van 62,7 procent van het bruto binnenlands product en een begrotingstekort van 5,4 procent halen we de normen van maximaal 60 procent schuld en een begrotingstekort van 3 procent niet.” De Jager wil daarom het ingezette bezuinigingsbeleid voortzetten.

Nederland doet het gemiddeld wel beter dan andere EU-lidstaten.

Of registreer je om te kunnen reageren.