Home

Nieuws 264 x bekeken

Begroeiing uiterwaarden stuwt rivierwater op

Wageningen - Natuur in uiterwaarden stuwt het water op bij overstroming van de rivieren en belemmert zo de afwatering.

Dat blijkt uit onderzoek van Alterra van de Wageningen Universiteit en bureau Duurzame Rivierkunde in Olst, waarvan de resultaten dinsdag bekend zijn gemaakt. De studie is ook gepubliceerd in het internationale wetenschappelijk tijdschrift Ambio.

De onderzoekers keken naar wat er gebeurt als de natuur haar gang kan gaan. Als voorbeeld namen zij de IJssel. Nu beheren boeren de uiterwaarden en groeit er voornamelijk gras. In bestaande plannen krijgt de natuur alle vrijheid.

De wetenschappers kwamen tot de ontdekking dat die manier van natuurbeheer in 10 tot 30 jaar langs een groot deel van de IJssel leidt tot hoogwaterstanden die ongeveer 40 centimeter hoger zijn dan nu, met uitschieters naar 60 centimeter. De steeds dichtere begroeiing leidt tot zogeheten ooibossen. Een oplossing ligt in agrarisch natuurbeheer, zodat de natuur niet volledig haar gang kan gaan.

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu voert binnen het programma 'Ruimte voor de Rivier' dertig projecten uit die de veiligheid in perioden van hoogwater langs Rijn, Maas en IJssel moeten vergroten. Uit het onderzoek blijkt dat er met de maatregelen die nu op het programma staan, niet genoeg ruimte is om de natuur in de overloopgebieden de vrije hand te geven.

Of registreer je om te kunnen reageren.