Home

Nieuws

Bedrijven voor rechter wegens inbreuk patent

Utrecht – Nederlandse groentebedrijven zijn voor de rechter gedaagd wegens inbreuk op het patent op paarse radijskiemen.

Dat meldt Biologica, de organisatie voor de biologische land- en tuinbouw.

De Nederlandse bedrijven van spruitgroenten hebben volgens Biologica geheel te goeder trouw paarse radijskiemen op de markt gebracht. De patenthouder claimt echter dat hier sprake is van een inbreuk op het patentrecht. De gekweekte radijs met een hoger anthocyanine-gehalte is als uitvinding gedeponeerd en mag niet worden nagemaakt, vindt de patenthouder.

Of de patenthouder uiteindelijk een zaak heeft, zal nog moeten blijken. ”Maar ondertussen moeten de groentebedrijven wel advocaatkosten maken om zich te verweren”, aldus een woordvoerder van Biologica. ”Ze kunnen dit niet zomaar laten lopen.”

Het patent heeft geen betrekking op planten die genetisch gemodificeerd zijn. Bij de veredeling is gebruik gemaakt van uitgangsmateriaal van het Centrum voor Genetische Bronnen Nederland (CGN). ”Het gaat dus om een patent op een eigenschap die van nature in de betreffende groente voorkomt. Terwijl de aangeklaagde bedrijven niks anders doen dan dat wat ze al jaren gedaan hebben; groente kweken en verkopen, worden ze nu ineens geconfronteerd met allerlei juridische procedures en claims”, aldus Biologica.

Of registreer je om te kunnen reageren.