Home

Nieuws 261 x bekeken

Banken beloven flexibel te zijn bij Ehec-crisis

Utrecht – Rabobank zegt telers van groenten tegemoet te willen komen nu het drama met Ehec-besmetting de sector miljoenen dreigt te kosten.

De bank belooft geen generieke maatregel, maar wel maatwerk. De bank heeft 3 miljard euro uitstaan bij komkommertelers, en pleegt vanmiddag spoedoverleg met brancheorganisaties.

De bank kan nog geen schatting van de schade geven. Rabobank heeft vandaag spoedoverleg met specialisten over de crisis. Een woordvoerder stelt dat de schade nog wel ruim boven de 30 miljoen euro per week kan uitkomen. Dertig miljoen is de schade door het stilvallen van de export van groenten naar Duitsland.

”De schade van handelshuizen moet niet worden onderschat”, aldus de woordvoerder. ”Vrachtauto’s staan bijvoorbeeld ook stil. Bovendien bestaat de kans dat ook Nederlandse consumenten minder groenten gaan eten. De vraag is wanneer de besmettingsbron duidelijk wordt. Dan kan het vertrouwen in producten terugkeren.”

De sector heeft volgens Rabobank geen grote reserves. De kapitaalspositie is relatief zwak en bedrijven investeren daarom al enige tijd niet of nauwelijks meer.

ABN Amro zegt zich flexibel op te willen stellen, maar heeft hoop dat de meeste bedrijven de eerste klap op kunnen vangen. Directeur agrarische bedrijven van ABN Amro Pierre Berntsen spreekt van een ”uitzonderlijke en zeer vervelende situatie.” De groentensector heeft volgens Berntsen al geen vette jaren achter de rug. ”De vervolgschade kan echt hoog uitvallen. Het vertrouwen van de consument komt te voet maar gaat te paard. Er is één prioriteit: het vinden van de ware bron.”

De Ehec-bacterie doodde in Duitsland reeds veertien personen. Nog veel meer mensen zijn ziek.
Rabobank geldt met een marktaandeel van 85 procent als de grootste financier van de Nederlandse land- en tuinbouw. ABN Amro volgt op de tweede plaats. Laatstgenoemde financiert vooral grotere bedrijven en heeft in de handel een sterke vertegenwoordiging.

Of registreer je om te kunnen reageren.