Home

Nieuws

Argentinië krijgt Hilton-rundvleesquotum niet vol

Buenos Aires – Argentinië krijgt voor het vierde achtereenvolgende jaar zijn tariefvrije Hilton-quotum rundvlees voor export naar de Europese Unie niet vol.

Dat meldt de Nederlandse landbouwraad in Buenos Aires Freek Vossenaar. Op 30 juni loopt het tariefjaar af. Volgens Vossenaar blijft zo’n 2.000 ton van het quotum niet benut. Argentinië loopt daarmee bijna 27 miljoen dollar mis aan inkomsten (18,9 miljoen euro). In totaal had Argentinië 28.000 ton Hilton-vlees tariefvrij mogen exporteren naar de Europese Unie. De afgelopen drie jaar bleef in totaal 13.000 ton onbenut.

De Argentijnse regering had het voornemen om het dit jaar beter te doen. De regering gunde quota aan vooral kleinere bedrijven en coöperaties. Echter door de bureaucratische mechanismen slaagde Argentinië er niet in op tijd voldoende vlees te exporteren.

De Argentijnse rundvleessector heeft de afgelopen jaren regelmatig te maken gehad met ingrepen van overheidswege. Daardoor is het aanbod van vlees afgenomen en zijn de prijzen sterk gestegen (tussen de 40 en 70 procent). De consumptie nam af.

De veestapel is ten opzichte van vorig jaar gekrompen met twee procent naar 48 miljoen dieren. ten opzichte van 2008 is de veestapel zelfs 17 procent kleiner geworden.

Of registreer je om te kunnen reageren.