Home

Nieuws 435 x bekeken

Anthos wil afspraken met Iran over bloembollenexport

Hillegom - Handelsorgansiatie Anthos zoekt contact met de Iranese plantenziektenkundige dienst om tot werkbare fytosanitaire eisen voor de bloembollenexport te komen.

Aanleiding zijn vragen uit de bollensector over de mogelijkheden voor export naar Iran. Deze blijkt momenteel erg moeizaam te verlopen. Onlangs zijn enkele zendingen met lelies geweigerd vanwege het aantreffen van diverse nematoden.

Volgens Anthos zijn handelsbedrijven op dit moment in afwachting van de afgifte van import permits door de Iranese Plantenziektenkundige Dienst. De VWA heeft vorige week uit Iran voor zes bolgewassen concepten hiervoor ontvangen. Nederland kan niet aan de hierin beschreven behandelingen voldoen. Bovendien worden in de permits voor diverse ziekten en plagen nul-toleranties gehanteerd, wat niet door Nederland kan worden verklaard.

Omdat de Nederlandse overheid om politieke redenen volgens Anthos geen technisch overleg mag voeren met de Iranese autoriteiten, heeft de handelsorganisatie inmiddels zelf stappen ondernomen om in contact te treden met de Iranese Plantenziektenkundige Dienst.
Hiervoor zoekt Anthos contact met bedrijven die actief zijn op Iran.

Of registreer je om te kunnen reageren.