Home

Nieuws 1 reactie

Anthos: ook buiten PT bij brede projecten betrokken

Hillegom – Branche-organisatie voor de bloembollenhandel Anthos wil ook in de nieuwe constructie buiten het Productschap Tuinbouw (PT) betrokken blijven bij tuinbouwbrede projecten. Dat zegt voorzitter Henk Westerhof.

Anthos maakte vorige week bekend dat bloembollenhandelaren niet langer via het PT heffingen wil opleggen aan de branche. In plaats daarvan richt Anthos een stichting op, waarbij het privaatrechtelijke contracten sluit met handelaren. Feitelijk trekt Anthos zich daarmee voor een belangrijk deel terug uit het schap.

Nu zegt Westerhof dat dit niet betekent dat bloembollenhandelaren afzien van bijdragen aan campagnes als It’s Alive om personeel te werven in de tuinbouw. ”Ook als er vanuit Greenport Holland een aanvraag komt, willen we de afweging maken om te participeren.”

Westerhof denkt dat dit niet tot een complexere besluitvorming hoeft te leiden in het PT. ”We kunnen snel beslissen en of we het geld nu van de PT-rekening halen of van de eigen rekening. Dat maakt niets uit.” Westerhof signaleert niet dat leden zich terug willen trekken uit dit soort projecten. ”Het zal sterk afhangen van het project. We zullen het kritisch beoordelen.” Westerhof wijst er verder op dat bloembollenhandelaren nog over reserves beschikken in het PT, waarmee het voor enkele jaren verplichtingen financiert.

De stichting waarin Anthos financieel wil opereren, zal mogelijk over twee maanden in werking treden.

Eén reactie

  • no-profile-image

    ex bollenman

    Anthos, dat is toch die vereniging die in het buitenland zorgt voor gesloten handel zoals ze dat noemen.(zo noemt een vriend van mij dat die bij een bekend Nederlands dagblad als economisch redacteur werkt) Vrij vertaald, bepalen een aantal al langer aangesloten exporteurs de prijs voor de produkten. Zoals in de USA, daar betaal je als handelaar minimaal $ 300 voor 1000 tulpen ook al kopen ze die in voor 1 euro cent per stuk. Normaal gesproken zou het zo moeten zijn dat als de tulpen goedkoop zijn, deze tulpen ook goedkoop te koop moeten zijn voor de Amerikanen en als dat een paar jaar zo is dan zijn er veel meer mensen die ze willen hebben, dit omdat de buren of andere bekenden ze ook hebben. Neem maar van mij aan, Amerikanen zijn gek op bollen. Maar als er dan meer vraag naar tulpen is dan gaan de prijzen weer omhoog dit omdat er dan schaarste ontstaat en zo hoort het ook te zijn . Maar nu zou het zo kunnen zijn dat de winst cijfers bij de exporteurs gewoon omhoog vliegen dit van wegen de gemaakten prijs afspraken . Soms zien je zelfs bollen te koop staan die in Nederland 6 eurocent kosten die kosten daar $ 1 per stuk. Nu zal je gaan denken ik gaan ook importeren of exporteren, maar dan moet je eerst nog een van hen worden en ..... dat neem maar van mij aan dat gaat niet meevallen. Nu weet ik al wat alle bollenboeren denken over wat ik nu schrijf en dat is........Dat is niet zo hij liegt nou mooi dan houden zo, ene blijf maar lekker betalen en voor niks werken En ik wens jullie sterkte met al dat werk vanaf de andere kant van de wereld .En ik, ik ben aan een andere onderneming begonnen in een ander tak van de agrarische sector.Maar toch wens ik jullie veel sterkte en ik weet zeker dat er een dag is waar op de Amerikaanse Justitie invallen doet op bedrijven van wegen KARTEL vorming. En daarna gaat het wel weer goed komen en dan gaan ik toch nog als neven tak

Of registreer je om te kunnen reageren.