Home

Nieuws

Allium keuring toont gewas in optima forma

Lisse - De eerste van twee speciale Alliumkeuringen die deze week werd gehouden in de keuringszaal bij de CNB in Lisse is volgens Johan van Scheepen, taxonoom bij de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur een boeiende keuring geworden.

Zowel zeer kleine, als kleine, grote en zeer grote sieruien vullen de showruimte. De hoogste beoordeling met 9,50 punten was voor Gebr. Valkering met Allium 'Globemaster'. Van een ander kaliber maar wel van hoge kwaliteit was zaailingnummer AL-01-03-08 van Kwekerij De Schüllhorn. Deze zeer lage Allium met paarsachtig rose bloemschermen is buitengewoon decoratief. Mts Mellema–Versteeg heeft een grote collectie Allium in de keuringszaal geplaatst met zeer veel verschillende vormen. Deze inzender kreeg dan ook een Gouden medaille toegekend door de jury.

Mellema scoorde hoog, namelijk 9,40 punten met de wit-achtige 'Silver Spring'. Deze cultivar heeft geen bolvormige scherm zoals 'Globemaster', maar meer een vlakke, iets kleinere scherm. Fa. Langedijk zette als van oudst de fraaie 'Pinball Wizard' en 'Atlas' en 'Universe' neer. Deze laatste scoorde bij de commissie 9,30 punten. Net als Mellema liet ook Fa. Th. J. de Groot de onbekende A. protensum zien en kreeg daarvoor maar liefst 9,25 punten. De bloeiwijze is buitengewoon decoratief en doet aan die van A. cristophii denken, die ook op de show te vinden was.

Jan Oostdam liet de paarse 'Purple Caila' zien en Cees Breed toont onder andere 'Beau Regard'. "De vakgenoten kunnen hun hart ophalen bij het zien van zoveel moois: sieruien voor tuin, terras en als snijbloem. In een later stadium hebben veel Alliums in vrucht ook veel sierwaarde," aldus Van Scheepen. "Het is een van de weinige gewassen waar de hoogte varieert van enkele centimeters tot ver over de meter. Kortom het is een prachtig product en men kan zo maar gaan bekijken bij CNB, want de houdbaarheid is zonder meer goed."

Arie in t Veld

Of registreer je om te kunnen reageren.