Home

Nieuws 321 x bekeken

Agrifirm op zoek naar alternatief voor soja

Apeldoorn – Veevoerbedrijf Agrifirm zoekt naar alternatieve eiwitbronnen, die het bedrijf minder afhankelijk maken van de invoer van sojaschroot uit Noord- en Zuid-Amerika.

Dat zegt het bedrijf bij de presentatie van het eerste maatschappelijk jaarverslag dat is uitgebracht na de fusie tussen Agrifirm en Cehave Landbouwbelang in 2010.

Agrifirm heeft net als alle mengvoerbedrijven te maken met een toenemende concurrentie op de markt voor soja. Bij de zoektocht naar alternatieven richt Agrifirm zich niet uitsluitend op soja.
”Uit proeven blijkt dat veldbonen uitstekende eiwitten bevatten voor varkens- en pluimveevoer”, vertelt Ruud Tijssens, directeur CSR binnen Agrifirm. ”Het heeft ons veel nieuwe kennis en inzichten opgeleverd over het telen en gebruiken van eiwitrijke gewassen in Nederland.”

Uit het maatschappelijk jaarverslag blijkt dat het bedrijf bijna de helft van zijn grondstoffen betrekt uit de reststromen van de levensmiddelenindustrie.

Agrifirm zegt dat met de introductie van het voerconcept Air Line het fosfaatoverschot in de varkenshouderij is verminderd met 250.000 kilo fosfaat.

Uit ervaringen op praktijkbedrijven blijkt dat met het voer een reductie van de uitstoot van broeikasgassen mogelijk is (10-12 procent), terwijl de uitstoot van fosfaat en stikstof in de mest aanzienlijk vermindert.

Uit het maatschappelijke jaarverslag blijkt dat 5% van de energie die Agrifirm in 2010 heeft gebruikt, afkomstig was van duurzame energiebronnen.

Of registreer je om te kunnen reageren.