Home

Nieuws

'Afvalwater geen mogelijke bron van Ehec-besmetting'

Almería – De kans dat door gebruik van afvalwater in de teelt groente is besmet met de Ehec-bacterie, is nihil.

Dat zegt Jan van der Blom van Coexphal, de organisatie voor groente- en fruittelers in Almería.

Duitse berichten over afvalwater als mogelijke bron noemt Van der Blom "riooljournalistiek".
De Duitse publieke TV-zender ARD toonde gisteren een oude documentaire uit 2005 waarin het gebruik van afvalwater in de Spaanse regio Murcia aan de kaak werd gesteld. De Berlijnse krant Tageszeitung haalde de documentaire als ook een artikel in de spaanse krant El Païs aan om te wijzen op een mogelijke relatie met afvalwater.

De TAZ baseert zich ook op professor Lothar Wieler van de Freien Universität Berlin, die stelt dat het theoretisch kan. In 2005 gebruikten 500 tuinders in de Zuidoostelijke regio van Spanje Murcia rioolwater omdat door de droogte water uit waterbekkens (stuwmeren) vrijwel op was.

De toenmalige Spaanse minister van milieu, Cristina Narbona, sprak destijds van een ”noodsituatie” zonder alternatief. Volgens de TAZ klaagden andere EU-lidstaten, maar brachten Spaanse tuindersorganisaties in dat het afvalwater de vrucht zelf niet zou raken.

Volgens Van der Blom is de kans dat iets dergelijks nu in Almería is gebeurd niet bestaand. ”Anders dan in Murcia haalt Almería, hoewel een droge regio, water uit ondergrondse stromingen, afkomstig uit de Sierra Nevada. Er wordt ook toenemend water uit nieuwe ontziltingsinstallaties langs de kust gehaald. Er is nu geen droogte en eigenlijk is water nooit een issue hier.”

Daar komt volgens Van der Blom, bij Coexphal verantwoordelijk voor plaagbestrijding, bij dat de Ehec-bacterie normaliter niet in menselijke uitwerpselen nestelt, maar in deze van dieren. Volgens Van der Blom komt de situatie keihard aan. Een hele serie landen waaronder Duitsland, Oostenrijk, Rusland en Tsjechië accepteert geen komkommers meer uit Spanje.

Of registreer je om te kunnen reageren.