Home

Nieuws 242 x bekeken

'Afschot niet de enige oplossing voor ganzenprobleem'

Arnhem - Afschieten alleen is onvoldoende om het ganzenprobleem aan te pakken, vindt de provincie Gelderland. Dit meldt de Gelderlander.

In het onlangs gepresenteerde visie door de “Ganzen 8” draait het om het terugbrengen van aantallen door middel van afschot. De provincies moeten wettelijk toestemming geven voor het afschieten van ganzen en kunnen zelfstandig besluiten nemen hieromtrent.

“Uit onderzoek is gebleken dat het rapen van eieren in ieder geval niet zo effectief is” volgens Johan Cronau van de provincie Gelderland. Pas als 95 procent van de eieren geraapt of geschud wordt, zou dit helpen. In andere gevallen hebben de overblijvende dieren veel meer overlevingskans omdat er voedsel te over is.

Het vangen van ganzen met netten is wel een mogelijkheid die overwogen wordt. Bij die methode worden ganzen die in de rui zijn (en daardoor niet kunnen vliegen) onder netten gedreven waarna ze gedood worden. Deze methode is omstreden. Ook het afschieten van koppels ganzen, voordat de eieren gelegd worden, wordt gezien als een effectieve maatregel.

Op 23 mei worden de definitieve afspraken van de Ganzen-8 visie duidelijk. De provincies zullen naar verwachting met een gezamenlijk standpunt komen. “Ze mogen zelfstandig besluiten nemen, maar die zijn minder effectief als iedere provincie iets anders doet” vindt Cronau.

Of registreer je om te kunnen reageren.