Home

Nieuws

Aantal grensweigeringen EU van Turks product stijgt fors

Brussel - Tot deze week werd dit jaar 80 keer een grensweigering gemeld voor Turkse groente.

Dat was in 2010 nog 19 keer. Dat blijkt uit de databank van het Rapid Alert System, een meldsysteem van EU-lidstaten voor voedselveiligheidsproblemen. De forse stijging wordt vooral veroorzaakt door buurland Bulgarije. Dat land kondigde dit jaar al 45 keer zo’n maatregel af, tegen acht keer in 2010. Bulgarije is door de uitbreiding van de EU de buitengrens van de Europese Unie en vormt daarmee de achterdeur naar de Turkse producten.

Turkije is erkend als een risicovol herkomstland. Dat blijkt uit de cijfers. Van de 267 meldingen van risico’s voor partijen groente en fruit komen er 103 op naam van Turkse groente en fruit. Het gaat vooral om Turkse paprika, maar ook tomaat. Bulgarije meldt vooral te hoge vondsten van de stoffen procymidone, formentanate, maar ook methomyl en oxamyl.

Of registreer je om te kunnen reageren.