Home

Nieuws

’Aanpak berengeur vergt 8 tot 10 jaar’

Bonn – De fokkerij biedt veelbelovende perspectieven voor de oplossing van het berengeurprobleem maar dat vergt bij een gangbare aanpak van de genetische selectie 8 tot 10 jaar. Dat menen onderzoekers van de universiteit van het Duitse Bonn.

Dezelfde onderzoekers denken wel dat de benodigde tijd enigszins kan worden beperkt als genomische selectie wordt toegepast. Afgezien daarvan is volgens hen primair het hormoon androstenon genetisch bepaald. Via de genetische weg kan het aandeel van de beren met een hoeveelheid androstenon van meer dan 1000 ng per gram vet worden teruggebracht van 20 procent naar 5 procent.

Skatol, ook verantwoordelijk voor het probleem, kan door voer, stalinrichting en hygiëne worden gereduceerd. Met het oog op zowel de skatol- als androstenonreductie pleiten de Bonner onderzoekers voor een standaarisering van de meetmethode, bijvoorbeeld met behulp van een electronische detector aan de slachtlijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.