Home

Nieuws

AID: minder overtredingen in de land- en tuinbouw

Den Haag - De Arbeidsinspectie heeft in 2010 minder overtredingen geconstateerd in de land- en tuinbouw dan in een jaar eerder.

Sectorspecifieke cijfers wil de Arbeidsdienst niet geven. Of boeren en tuinders minder de wet hebben overtreden of juist slimmer frauderen kan de dienst ook niet inschatten. Onder overtredingen verstaat het onderdeel van het ministerie van Sociale Zaken illegale arbeid, onbetaalde arbeid en gevaarlijke arbeidsomstandigheden. Qua veiligheid in de sector spreekt de Arbeidsinspectie van "weinig zware overtredingen" in de land- en tuinbouw. Over illegale arbeid in de sector zegt de inspectiedienst niets.

Vorig jaar is bij 10 procent van de bedrijven illegale arbeid aangetroffen. Het betrof vooral tuinders. Vorige week maakte het Westland Interventieteam dat illegale arbeid opspoort nog bekend dat tuinders in de regio steeds slimmer hun frauduleuze handelen verdoezelen. Het zou volgens het team ook steeds lastiger te zijn om te bewijzen dat arbeiders onderbetaald worden.

Uit cijfers van de Arbeidsinspectie blijkt dat de grootste groep onderbetaalden op bedrijven Polen zijn. Ze vormen 41 procent van de aangetroffen onderbetaalde arbeid. Nederlanders waren goed voor 20 procent van de aangetroffen onderbetaalde arbeid.

In totaal heeft de Arbeidsinspectie, die de schoonmaak en uitzendsector als speerpunt voor 2010 koos, bij 61 procent van de gecontroleerde bedrijven onvoldoende goede arbeidsomstandigheden aangetroffen. Bij 18 procent van de onderzochte bedrijven is illegale arbeid gevonden.

Of registreer je om te kunnen reageren.