Home

Nieuws

AGF blijft grootste versgroep biologisch

Den Haag – Aardappelen, groente en fruit (AGF) waren in 2010 de belangrijkste biologische versgroep.

Dat blijkt uit de biomonitor over 2010 van landbouweconomisch instituut LEI. Dat aandeel is wel licht gedaald door een sterke groei van biologische zuiveluitgaven door consumenten.

In totaal groeiden de bestedingen aan AGF met ruim 11 procent, vooral door groei bij conserven en diepvriesgroente (55,6 procent). Het LEI telt dit jaar voor het eerst deze omzet bij de totale AGF.

De bestedingen aan verse groente is met 99,2 miljoen euro de grootste AGF-post, gevolgd door bestedingen aan aardappelen (30,1 miljoen euro). Beide categorieën groeiden iets minder dan 9 procent. De omzet in biologisch fruit groeide met bijna 12 procent naar 26,6 miljoen euro.

Uit de biomonitor blijkt verder dat het areaal biologische dagverse en industriegroente groeide van 2.105 hectare naar 2.429 hectare. Vooral bij biologische spinazie was een groei zichtbaar in 2010, een daling was er in 2010 bij biologische erwten (minus 20 procent).

Het areaal biologische glasgroente bleef in 2010 stabiel op 120 hectare, met wel een verschuiving van biologische tomaat naar paprika. Het areaal biologisch hardfruit groeide met circa 10 procent naar 353 hectare.

Of registreer je om te kunnen reageren.