Home

Nieuws 1 reactie

1,4 miljoen stuks pluimvee in beperkingsgebied vogelgriep

Zoetermeer - In totaal worden 62 pluimveebedrijven onderzocht op de aanwezigheid van vogelgriep in het beperkingsgebied rondom het besmette pluimveebedrijf in Kootwijkerbroek.

Dat meldt Henk Hulsbergen van het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE). Eerder vandaag werd al bekend dat de vogelgriep in Kootwijkerbroek een milde, laagpathogene variant is van het type H7.

Op de omliggende bedrijven in het beperkingsgebied staan in totaal 1,4 miljoen stuks pluimvee. Het betreft volgens het PPE 46 legbedrijven met in totaal 51.000 biologische hennen, 266.000 uitloophennen, 246.000 scharrelhennen en 337.000 kooihennen. Er staan negen opfokbedrijven in het gebied die samen 372.000 opfokleghennen en 20.000 opfokouderdieren houden. Daarnaast zijn vijf vermeerderingsbedrijven met 46.500 ouderdieren, en twee vleeskuikenbedrijven met samen 67.000 vleeskuikens in het gebied gevestigd.

Verder liggen het eiproductenbedrijf Schaffelaarsbos in Barneveld, en kuikenbroederij Lagerwey in Lunteren in het gebied. De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft vanmiddag aan broederij Lagerwey ontheffing gegeven om eendagskuikens van de broederij af te voeren.

Omdat het besmette koppel op het biologisch leghennenbedrijf in Kootwijkerbroek pas vier weken op het bedrijf aanwezig was, trekt de VWA na welke contacten het bedrijf waar het koppel is opgefokt, de laatste tijd heeft gehad. Vandaag is met negen teams begonnen met het screenen van de pluimveebedrijven in het beperkingsgebied. Het Centraal Veterinair Instituut heeft vermoedelijk enkele dagen nodig hebben om alle bloedmonsters en swabs op aviaire influenza te onderzoeken. Na afronding van het onderzoek wordt gekeken in hoeverre er versoepelingen kunnen worden doorgevoerd. Verwacht wordt dat medio volgende week gegevens beschikbaar zijn. De Chief Veterinary Officer (CVO), Christianne Bruschke, heeft volgens het PPE laten weten tegen die tijd een basisoverleg bijeen te roepen. De CVO heeft vandaag ook de Europese Commissie geïnformeerd over de uitbraak en de staatssecretaris zal de leden van de Tweede Kamer op de hoogte stellen.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Het gaat nog maar om een LAAG PATHOGENE variant van Aviare influenza. Maar de bestuurlijke inzet doet vermoeden dat de oude ambtelijke top van LNV/ELI voornemens is om het vuile spel van 2003 nog maar eens te herhalen. WIJ staan op scherp. Het is maar dat men het weet!

Of registreer je om te kunnen reageren.