Home

Nieuws 253 x bekeken

Zorg om verdienmodel tuinbouw

Honselersdijk – Een verdienmodel voor de hele tuinbouwketen, is de grootste uitdaging voor het Topteam Tuinbouw & Uitgangsmaterialen. Dat zei voorzitter Timo Huges vanmiddag op een bijeenkomst van tuinbouwjournalisten in Honselersdijk.

”De overheid wil alleen geld in een topsector stoppen als die sector de verdiencapaciteit kan onderbouwen”, aldus Huges. De situatie dat de Nederlandse tuinbouw als wereldleidende sector te boek staat, maar niet of nauwelijks geld verdient, is een van de grote zorgen van de mannen en vrouwen die nu de ambities van de sector voor de overheid moeten verwoorden.

”De tuinders in Nederland zijn toch nog steeds te zeer gericht op productie in plaats van op product-marktcombinaties. De markten zijn er. Kijk naar de gebieden in de wereld waar nog groei is en die rijker worden. Die zullen we anders moeten benaderen, bijvoorbeeld door te werken in consortia.”

Huges relativeerde tevens de problemen die de Nederlandse tuinbouw zou hebben met het imago. ”Dat zou slecht zijn. Maar het is eerder zo dat we helemaal géén imago hebben. Daar moet nodig verandering in komen. Want de tuinbouw is niet een sector als zoveel anderen. Wij zijn de enigen die écht wereldmarktleider zijn.”

Of registreer je om te kunnen reageren.