Home

Nieuws

Zomerweer geeft onkruid kansen

Zwaagdijk-Oost - Door het groeizame weer ligt een onkruidprobleem op de loer. Dat zeggen teeltspecialisten. Droogte wordt pas een probleem als er over twee weken nog geen druppel regen is gevallen, zegt een woordvoerder van de land- en tuinbouworganisatie (LTO).

Gewassen groeien als kool door het warme, zonnige weer. De onkruidbestrijding wordt er echter wel door belemmerd. Door de droogte doen bodemherbiciden niets en groeien onkruiden net zo hard als de gewassen.

Bloembollentelers moeten bovendien al vroeg en massaal hun bollen beregenen, terwijl de bloemenafzet volgens Arno Vlaming van Agrifirm dramatisch is. ”Vrouwen bloot, handel in de sloot”, verklaart de bollendeskundige met het bekende gezegde.

Elke bui is welkom, maar er is nog voldoende grondwater om de akkervelden vochtig te houden, aldus de LTO-woordvoerder. ,,De gewassen staan dit jaar ongeveer twee weken eerder in volle bloei. Dat verschil trekt wel weer bij en heeft op den duur geen schadelijke gevolgen voor de oogst.''

”Een paar jaar geleden was Pasen een piek voor de bloemenafzet. Afgelopen weekeinde waren de tuincentra gevuld met perkbloemen kopende klanten. De tulpenprijs is zo’n 4, 5 cent per steel, waar ze 12 cent zouden moeten hebben om de kostprijs eruit te halen.”

Ook hier is gewasbescherming lastig door de grote zoninstraling, terwijl de luisdruk door het zomerweer groter is dan normaal.

Paul Hooijman van DLV Plant ziet de akkerbouwgewassen bijzonder snel groeien. ”De termijnen voor onkruidbestrijding moeten hierdoor worden verkort. Je moet er bovenop zitten, anders krijg je echt problemen.”

Akkerbouwers die nog gewassen moeten zaaien, kunnen wat Hooijman betreft beter twee weken wachten. Dit geldt vooral voor witlof en peen. ”Dan kun je vooraf onkruid opruimen met Roundup. Peen wil je bovendien liever niet beregenen en niet te warm rooien.”

Voorlopig blijft het nog droog, voorspelt het meteorologisch instituut KNMI. Weliswaar kunnen er woensdag en donderdag enkele buien vallen, maar dat zal lang niet voldoende zijn om de droogte te verdrijven. Vorige maand heeft het ook al weinig geregend. Toen viel gemiddeld 13 millimeter neerslag, terwijl er normaal gesproken 60 millimeter valt.

Of registreer je om te kunnen reageren.