Home

Nieuws

Zes aanvragen regeling garantie aardwarmte

Den Haag - De tweede (aangepaste) garantieregeling van het ministerie van ELI voor aardwarmteboringen is op 1 april gesloten met zes aanvragen.

Dat blijkt uit het actieplan aardwarmte van het ministerie van ELI. De eerste regeling trok de belangstelling van twee tuinbouwbedrijven. Het ministerie zegt op een nieuwe aanpassing van de regeling te studeren. Daarmee wil het voorkomen dat de verzekeringsmarkt een monopolie krijgt op risicoafdekking voor misboringen. Verwacht wordt dat de private verzekeringsmarkt over een paar jaar genoeg ontwikkeld is en er meerdere aanbieders zullen zijn. Dan is een overheidsregeling niet langer nodig.

Uit een evaluatie van de eerste regeling in 2009 bleek al dat de eisen voor slagingskans van de boring nu te hoog zijn. Die evaluatie zal de minister gebruiken om een nieuwe garantieregeling verder aan te passen, mogelijk ook voor diepe aardwarmteboringen.

Minister Verhagen maakte gisteren een pakket maatregelen bekend om aardwarmte te stimuleren. Naast een nieuwe garantieregeling zint de minister op een investeringsfonds en toelating van aardwarmte in de energieregeling SDE+. Het Platform Geothermie kon nog niet reageren op het actieplan dat donderdag verscheen.

Of registreer je om te kunnen reageren.