Home

Nieuws

Yara boekt meer winst door afzet stikstof en NPK

Oslo – Yara International heeft in het eerste kwartaal een winst geboekt van 549 miljoen euro (4,28 miljard Noorse kronen). De winst van de kunstmestproducent is ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder 32 procent gegroeid.

Het bedrijf uit Oslo zegt te profiteren van fors gestegen prijzen voor met name stikstof en NPK. De prijs voor ureum is juist gedaald.

De omzet van de producent van kunstmest steeg met 26 procent tot 2,5 miljard euro (19,8 miljard kronen). De verkopen zijn gestegen doordat prijzen voor graan, soja en suiker hoog zijn, aldus Yara.

Volgens topman Jorgen Haslestad hebben graanprijzen een spilfunctie. De prijzen zullen rond het huidige niveau blijven, aldus Haslestad.

Het bedrijf is sterk afhankelijk van de prijzen voor gas en aardolie. De aardolieprijs is sinds 1 januari 30 procent gestegen. Yara heeft ook last van de onrust in Libië waar het participeert in een lokaal bedrijf, Lifeco. Het bedrijf ligt nu stil en de resultaten van Lifeco zijn op jaarbasis ruim 50 procent afgenomen.

De fabriek heeft een productiecapaciteit van 900.000 ton ureum en 700.000 ton ammoniak per jaar. Daarmee is de fabriek goed voor circa 2,5 procent van het totale verkoopvolume van Yara. Haslestad stelt dat het nog te vroeg is om Lifeco af te schrijven, al erkent hij dat zelfs fysieke schade aan de fabriek door de burgeroorlog kan optreden.

Indirect wordt Yara ook geraakt doordat financiële tegoeden van Libische banken zijn bevroren. Volgens Yara’s financieel directeur Hallgeir Storvik heeft Yara nog 104 miljoen euro (813 miljoen kronen) aan tegoeden staan bij Libische banken.

Volgens Storvik zullen energieprijzen nog verder kunnen oplopen, maar de marges van Yara zullen volgens hem toch grotendeels intact blijven.

Of registreer je om te kunnen reageren.