Home

Nieuws

Winstgroei Cargill remt af maar blijft hoog

Minnetonka - Cargill heeft in het laatste kwartaal met voortgezette activiteiten een winst geboekt van 763 miljoen dollar (527 miljoen euro).

Dat is 30 procent meer dan een jaar eerder. De omzet van het agriconcern steeg 21 procent tot 30,5 miljard dollar (21,05 miljard euro). Cargill is de grootste handelsonderneming in agrarische grondstoffen. Specifieke cijfers over de onderdelen van Cargill zijn niet vrijgegeven. Over de eerste negen maanden van het gebroken boekjaar dat Cargill hanteert, steeg de winst 47 procent tot 2,29 miljard dollar (1,58 miljard euro). De winstgroei is dus het laatste kwartaal iets vertraagd. Dit zou vooral komen door een lagere winst voor de divisie die diensten verleent zoals marketing.

Bestuursvoorzitter Greg Page zegt dat dit het gevolg is van de sterke beweeglijkheid op grondstofmarkten. Toch is het bedrijf volgens Page beter dan met name de kleinere spelers gepositioneerd. Met een wereldwijd netwerk van 130.000 werknemers in 166 landen heeft Cargill volgens Page uniek inzicht in het marktverloop.

Om een correct beeld te schetsen is de winst uit kunstmestconcern Mosaic niet meegenomen. Cargill wil Mosaic verzelfstandigen. Cargill heeft 64 procent van de aandelen in Mosaic en wil deze overbrengen aan de overige aandeelhouders en obligatiehouders van Cargill. Cargill denkt Mosaic nog voor het einde van de zomer af te stoten.

Cargill verhandelt en verwerkt onder andere graan, soja, suiker, koolzaad, palmolie en cacao. Het bedrijf produceert naast voeding ook biobrandstoffen en is een logistieke dienstverlener. Cargill completeerde in het laatste kwartaal de overname van de Indonesische zetmeelproducent PT Sorini Agro Asia, de Nederlandse alcoholproducent Nedalco en de Berlijnse chocoladefabrikant Schwartauer Werke.

Of registreer je om te kunnen reageren.