Home

Nieuws

Welzijnsmatten voedsters en fokrammen verplicht

Wijchen – Kunststoffen welzijnsmatten voor voedsters en fokrammen zijn voortaan verplicht. De draaddikte van de bodems van de huisvesting van konijnen moet bovendien 2,4 in plaats van 3 millimeter zijn. Dat meldde secretaris Irma van Kreij gisteravond op een bijeenkomst van de LTO-vakgroep Konijnenhouderij.

De nieuwe maatregelen moeten het welzijn van konijnen bevorderen. De matten in de draadgazen hokken moeten een oppervlak van 900 vierkante centimeter hebben. Zij moeten niet tegen de randen van de hokken aanliggen, maar net even iets ervan af, zodat de mest er langs kan vallen.
Het Controlebureau Dierlijke Sector heeft aangekondigd dat zijn controleurs op 1 september van dit jaar gaan controleren op de nieuwe eisen. ”Sommige konijnenhouders krijgen eerder een controle, omdat de controle-organisatie Indas is opgeheven en vorig jaar niet alle controles heeft uitgevoerd”, waarschuwt Van Kreij.

Naast het plaatsen van welzijnsmatten op de gaasbodems en een draaddikte van 2,4 millimeter onderzoeken de konijnenhouders wat de optimale vorm voor groepshuisvesting voor voedsters en vleeskonijnen is. In het verleden lag de nadruk daarbij vooral op welzijnskooien voor voedsters.

De LTO-vakgroep Konijnenhouderij gaat bij vervolgonderzoek nadrukkelijker kijken naar het welzijn van vleeskonijnen. Daarbij is parkhuisvesting met een dichte kunststoffen bodem een optie. ”Voedsters met jongen moet je individueel huisvesten. Dat kan niet anders”, concludeert voorzitter Johan Briene van de LTO-vakgroep Konijnenhouderij. Deze groep wil een combinatie van groepshuisvesting voor voedsters met parkhokken voor vleeskonijnen in de praktijk laten testen door Wageningen UR Lifestock Research. De klankbordgroep van de vakgroep beslist daarover op 15 april.

Of registreer je om te kunnen reageren.