Home

Nieuws 241 x bekeken

'Watergebrek bedreigt miljoenen kleine boeren'

Washington - Miljoenen kleine boerenbedrijven worden bedreigd in hun bestaan door een tekort aan water. Daarom pleit het Worldwatch Institute voor investeringen in kleinschalige irrigatievoorzieningen.

Volgens de Amerikaanse denktank wordt 70 procent van het zoete water op de wereld gebruikt voor irrigatie in de landbouw. “De waterreserves drogen op door de wereldwijde klimaatverandering en de groeiende bevolking. Zestig procent van de hongerige mensen woont in Zuid-Azië en de Subsahara. Dat betreft voor het merendeel kleine boeren.”

Daarom pleit het Worldwatch Institute voor investeringen in kleinschalige irrigatievoorzieningen. “Dat gaat om met de hand aangedreven waterpompen, druppelinstallaties voor de gewassen en het effectiever opvangen van regenwater. Dat laatste kan bijvoorbeeld door niet-kerende grondbewerkingen in plaats van ploegen. Ook het aanleggen van kleine dammen om wegspoelen van water te voorkomen helpt om de watervoorziening te verbeteren.”

Of registreer je om te kunnen reageren.