Home

Nieuws 1 reactie

WUR: 25 centimeter ruimte boven schoft rund is nodig

Wageningingen – 10, 15 en 20 centimeter vrije ruimte boven de schoft van runderen op transport is niet voldoende om niet gestoord te worden in natuurlijk gedrag.

Dat blijkt uit onderzoek van Livestock Research van de Wageningen UR in op dracht van het ministerie van landbouw. Bij 40 centimeter extra ruimte kunnen de dieren wel natuurlijk gedrag vertonen tijdens het transport.

”De resultaten rechtvaardigen de conclusie dat er zich minimaal 25 centimeter vrije ruimte boven de schoft van het hoogste dier dient te bevinden”, schrijft staatssecretaris Henk Bleker van landbouw in een brief aan de Tweede Kamer. Vorige week stelde hij een verbod in op het transport van slachtrunderen in dubbeldekswagens, omdat hierin onvoldoende stahoogte is. Voor fokvaarzen en kalveren geldt dit verbod niet, omdat deze dieren kleiner zijn.

De regels voor stahoogtes van vee tijdens transport verschillen per land. In Denemarken, Oostenrijk, Italië en Duitsland houden een extra ruimte van 20 centimeter boven de kruin aan. In Frankrijk, Engeland, België en Spanje is geen norm vastgesteld. In Italië, Frankrijk, en Engeland mogen vrachtwagens echter hoger zijn, waardoor dubbeldeks transport nog wel mogelijk is. In Nederland, België en Spanje mogen vrachtwagens niet hoger dan 4 meter zijn, waardoor dubbeldeksveewagens voor slachtrunderen niet mogen.

Eén reactie

  • no-profile-image

    B

    En de natuurlijke gedrag behoefte in een vliegtuig stoel worden als maar kleiner.Mat de veetransporten straks meer comfort.

Of registreer je om te kunnen reageren.