Home

Nieuws 180 x bekeken

WTO zoekt naar andere vorm overleg, afgezwakt akkoord

Genève – De wereldhandelsorganisatie WTO zoekt naar een nieuwe vorm van overleg om tot een nieuw vrijhandelsakkoord te komen. Het ’Plan B-akkoord’ zou ook anders in elkaar zitten en inhoudelijk minder eisen van de lidstaten. Dat heeft de Australische minister van handel Craig Emerson gezegd na een bijeenkomst woensdag met directeur-generaal Pascal Lamy van de WTO.

Volgens het Plan B krijgen landen meer mogelijkheden hun eigen markten te beschermen met importtarieven en importquota. Eerder gemaakte afspraken over het openstellen van agrarische markten komen in dat scenario grotendeels te vervallen. De EU was bereid zeer ver te gaan qua vrijhandel op landbouwgebied, maar dan wel in ruil voor meer toegang voor industriële goederen en diensten uit de EU.

Het grote twistpunt dat een gewoon verdrag onmogelijk maakt, ligt tussen China en de VS. De VS wil dat China de markt voor industriële producten verder opent. China is echter pas in 2001 toegetreden, toen de zogeheten Doha-onderhandelingsronde net aanving. China moest aan veel voorwaarden voldoen en is volgens ingewijden niet van plan nu veel toe te geven.

Of registreer je om te kunnen reageren.