Home

Nieuws

WTO: groei wereldhandel remt in 2011 af

Genève - De waarde van de handel in voedsel steeg in 2010 12 procent. In 2009 daalde de waarde van de handel in voedsel nog met 15 procent.

De waarde van de handel in agrarische grondstoffen steeg in 2010 met 33 procent, waar deze in 2009 nog daalde met 17 procent. Dat meldt de wereldhandelsorganisatie WTO.

De wereldhandel groeit in 2011 qua volume 6,5 procent ten opzichte van 2010, aldus de WTO. In 2010 groeide de wereldhandel qua volume nog met 14,5 procent. De handel in agrarische grondstoffen groeit vermoedelijk dit jaar fors door een toenemende vraag uit vooral China en in mindere mate ook Japan.

Nederland bleef in geldtermen in 2010 de zesde grootste exporteur ter wereld, na China, de VS, Duitsland en Japan. Frankrijk en Zuid-Korea volgen Nederland op de voet. De Nederlandse exportwaarde kwam neer op 572 miljard dollar (400 miljard euro), 15 procent meer dan een jaar eerder. Het grootste deel werd door de agrarische en voedingssector gerealiseerd.

Nederland importeerde voor 370 miljard euro en is daarmee de zevende grootste importeur ter wereld.

De WTO waarschuwt dat door relatief hoge en aanhoudende werkloosheid landen toch weer naar protectionisme kunnen grijpen.

Of registreer je om te kunnen reageren.