Home

Nieuws 683 x bekeken

WKK is onroerend, overdrachtsbelasting verschuldigd

Een warmtekrachtinstallatie (WKK) is duurzaam met de grond verenigd en derhalve onroerend. Bij de beëindiging van de sale en lease backovereenkomst is 6 procent overdrachtsbelasting verschuldigd.

Kort samengevat is de uitspraak van rechtbank Den Haag de volgende:

Belanghebbende (X bv) heeft een warmtekrachtkoppeling (WKK) geplaatst. In het kader van een sale en lease back transactie wordt de WKK in 2000 verkocht aan I bv. Op 5 januari 2009 komen belanghebbende en I bv overeen om de leaseovereenkomst te beëindigen. Op die datum levert belanghebbende de WKK aan Y bv. In geschil is of de WKK een onroerende zaak is.

Rechtbank 's-Gravenhage oordeelt dat de WKK onroerend is. Volgens de rechtbank is de WKK namelijk naar aard en inrichting bestemd om duurzaam ter plaatse te blijven. Dat de WKK kan worden verplaatst – voor periodiek onderhoud – en/of kan worden verwijderd zonder dat beschadiging van betekenis aan de WKK wordt toegebracht, doet volgens de rechtbank niet ter zake voor de toepassing van het criterium van de bestemming om duurzaam ter plaatste te blijven.

Verder overweegt de rechtbank dat geen rekening kan worden gehouden met de mogelijke bedoeling van de bouwer van de WKK om de WKK niet duurzaam met de grond te verenigen, aangezien dit niet kenbaar is uit bijzonderheden van aard en inrichting van de WKK. De rechtbank verklaart het beroep ongegrond

Klik hier voor meer informatie

Of registreer je om te kunnen reageren.